Co trzeba wiedzieć o produktach bezglutenowych?

Opublikowane przez Zdzisław Zając w dniu

Dawniej wiele osób cierpiących na nietolerancję glutenu miało ogromne problemy z przygotowywaniem posiłków. Wiedzę na temat diety zdobywało się z nielicznych książek, dietetyków w mieście było niewielu, a same produkty trudnodostępne. Nawet w dużych miejscowościach był co najwyżej jeden sklep gdzie można było kupić trochę bezglutenowej żywności.

Łatwo dostępne produkty

produkty bezglutenoweTeraz na szczęście wiele się zmieniło. Przede wszystkim wzrosła świadomość tego, że alergie pokarmowe potrafią znacząco obniżyć komfort życia chorego i przełożyć się na całościowy obraz jego zdrowia. Jest wiele publikacji na temat celiakii, odpowiednie testy diagnostyczne. A dobre produkty bezglutenowe można kupić nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale także w supermarketach i sklepach internetowych. warto zaznaczyć, że ich cena jest wyższa niż zwykłych produktów. Za bochenek pszennego chleba zapłąci się dwa złote, a za bochenek chleba bezglutenowego nawet sześć złotych. Spowodowane jest to zwykle tym, że składniki do wyrobu bezglutenowych rzeczy są droższe np. mąka migdałowa jest o wiele droższa niż pszenna.

produkty bezglutenoweZawsze trzeba też zwracać uwagę, czy na opakowaniu znajduje się symbol kłosa. Wpisany jest w okrąg, ma kolor zielony, a kłos jest przekreślony falowaną linią. To znak, że produkt jest certyfikowany, a nie jedynie bezglutenowy z nazwy. To produkt dokładnie przebadany i w pełni bezpieczny. Kolejną ważną rzecza jest to, że produkty bezglutenowe smakują inaczej niż te z glutenem i mają też inną strukturę. Gluten sprawia, że chleb czy ciasto są zwarte, miękkie, nie sypią się. W przypadku zastąpienia mąki pszennej mąką ryżową czy kokosową efekt nigdy nie będzie taki sam. Proporcje słodzików, wody/mleka, czy dodatków trzeba dopasować. Są mąki ciężkie, które nie nadają się np. na ciasto drożdżowe czy biszkopt, bo nie wyrosną. Są też mąki które można spożywać na surowo np. kokosowe, jak i te które można dodawać tylko do dań poddawanych obróbce cieplnej np. mąka gryczana. Smak takich potraw i kolor również będzie inny. Producenci dążą do tego, by wyglądały one podobnie i smakowały równie dorbze, choć zawsze jakieś odstępstwa będą się zdarzać. Chleby często są bardziej sypkie, kruszą się, mogą szybciej wysychać. Z kolei makaron kukurydziany smakuje zupełnie inaczej niż ten pszenny – wiele osób go nie lubi.

Podsumowując, obecnie nie jest trudno zdobyć dobrej jakości produkty bez glutenu. Można je zamawiać przez Internet, czy kupić w hipermarkecie. Trzeba zawsze wiedzieć jakie właściwości ma dany produkt np. mąka, by wiedzieć jak przygotować z niego smaczne jedzenie.