Jak dobrać dietę ajurwedyjską do typu doszy?

Opublikowane przez Marian Dudek w dniu

Ajurweda to słowo pochodzenia staroindyjskiego oznaczające „naukę o życiu”. Zawiera zarówno cenną wiedzę medyczną, jak i niesie ze sobą rady dotyczące zrównoważonego stylu życia. Ten system nie jest uważany za metodę leczenia chorób, ale naukę o życiu zgodnym z naturą i dążeniu do równowagi wewnętrznej.

Cechy ujurwedyjskich przepisów kulinarnych?

ajurwedaDobre samopoczucie i zdrowie można według Ajurwedy uzyskać poprzez regularną aktywność fizyczną, odpowiedni odpoczynek, harmonię w relacjach i właściwie dopasowaną dietę. Jedzenie w medycynie ajurwedyjskiej pełni ważną funkcję kształtowania umysłu i ukierunkowania myśli, wpływając na poprawę rozumowania i zrównoważenie stanu emocjonalnego. Świadomie i intuicyjnie spożywane pokarmy są kluczem do pełni zdrowia, spokoju i radości. Agni, czyli tzw. “płomień wewnętrzny” każdego człowieka jest utrzymywany poprzez właściwą konsumpcję pokarmów i napojów. Wszystko, co spożywamy, ma swój specyficzny smak zwany rasą. W Ajurwedzie wyróżnia się 6 smaków: słodki, kwaśny, słony, cierpki, gorzki i piekący, które wpływają na umysł, ciało i wybory żywieniowe. Ponadto ajurwedyjskie przepisy kulinarne skomponowane są pod względem typów doszy, czyli typów osobowości w Ajurwedzie wyróżnionych na podstawie sylwetki, osobowości i poziomu energii. Typ Vata to osoba ruchliwa i szczupła, dla której polecane są ciepłe i tłuste potrawy, sycące zupy, łagodne przyprawy oraz słodkie owoce.

ajurwedaPrzykładowym przepisem dla typu Vata może być quinoa z tofu i batatami w sosie bazyliowym. Pitta cechuje się umięśnioną sylwetką, jasną cerą i spokojnym usposobieniem. Dieta Pitta powinna obejmować chłodne, słodkie i soczyste potrawy, zielone warzywa i produkty mleczne. Niezalecane są mięsa i potrawy smażone. Na obiad dla typu Pitta odpowiednia będzie kasza orkiszowa z tofu, marchewką i cynamonem. Kapha to typ powolny, serdeczny i charakteryzujący się siłą oraz masywną sylwetką. Może mieć skłonność do nadwagi i nie lubi zimnej pogody, wobec czego polecane są w jego przypadku potrawy rozgrzewające i lekkotrawne o cierpkim i gorzkim smaku, posiłki pieczone i grillowane oraz dużo warzyw i surowe owoce. Polecanym obiadem dla Kapha może być pieczone burgery z kalafiora i jarmużu z lekką sałatką. Sposób jedzenia, nie tylko w diecie ajurwedyjskiej, ma ogromny wpływ na zdrowie. Odpowiednio dobrany sposób żywienia może zapobiec różnym chorobom, które często objawiają się początkowo nalotem na języku, zwanym w Ajurwedzie “ama”.

Warto wdrożyć przyprawy poprawiające trawienie: kolendrę kurkumę czy imbir oraz unikać alkoholu i kawy. Przepisy kuchni ajurwedyjskiej pozwalają na intuicyjne wybory i dużą dowolność wśród produktów nieprzetworzonych i w szczególności pochodzenia roślinnego.