Jak otrzymuje się masło Shea?

Opublikowane przez Karolina w dniu

Masło Shea to wspaniały specyfik, o wielu zastosowaniach. Do Europy trafił około XVIII wieku, i jest na naszym Kontynencie używany przede wszystkim jako kosmetyk. Źródłem otrzymywania tego specyfiku jest jednak Afryka, gdzie było ono wytwarzane od wieków, a drzewo, z którego nasion otrzymuje się masło Shea, otoczone jest kultem wśród wielu lokalnych plemion.

Naturalne masło Shea

Masło Shea, nazywane również masłem karité lub olejem z masłosza, wytwarzane jest z nasion drzewa o nazwie Masłosz Parka (łacińska nazwa Vitellaria Paradoxa), które rośnie na sawannach w Południowej i Zachodniej Afryce. Drzewo to według wielu lokalnych kultur uważane jest za święte, ponieważ jest w stanie dożyć nawet 300 lat. Owocuje po mniej więcej trzydziestu lub czterdziestu latach, a jego owoce (choć poprawna nazwa to jagody) posiadają bardzo oleiste nasiona.Tradycja nakazuje, by przy wyrobie masła karité pracowały wyłącznie kobiety i dzieci. Owoce są zrywane z drzew, a następnie suszone na słońcu lub nad ogniem. Następnie oddzielone od łupiny nasiona są miażdżone na masę. Później tę masę miesza się z wodą i gotuje. Na powierzchni wody zaczyna pojawiać się tłuszcz, który następnie jest zbierany. Tłuszcz przekłada się do osobnego naczynia, gdzie tężeje i zaczyna przybierać formę zbitego masła. Taka metoda to naturalne, nierafinowane wyrabianie masła.

Nierafinowane masło Shea naturalne zachowuje wszystkie swoje składniki odżywcze, witaminy (przede wszystkim witaminy A, E i F) i antyoksydanty. Ponieważ taka metoda wyrabiania jest czasochłonna, opracowuje się inne metody, nierafinowanego wyrabiania tego specyfiku, tak by przyspieszyć ten proces, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich składników odżywczych. Do takich metod zalicza się np. „tłoczenie na zimno”, gdzie ziarna mieli się mechanicznie, a tłuszcz z masy wyciskany jest za pomocą dużych wyciskarek. Taka metoda również pozwala otrzymać pełnowartościowy produkt, umożliwiając przy tym zachowanie wszystkich jego właściwości. Zapach i smak jest mniej intensywny, ale nadal bardzo wyczuwalny. Odradza się zaś kupowania masła Shea poddanego pełnej rafinacji, wskutek której jest pozbawiane koloru, zapachu i twardej konsystencji. Rafinacja przedłuża termin ważności oleju z masłosza, ale czyni to kosztem pozbawienia go odżywczych właściwości. Proces wyrobu masła karité jest czasochłonny i wymaga przeprowadzenia obfitych zbiorów. Jednakże tylko taki proces sprawia, że produktem końcowym jest pełnowartościowy specyfik.

Wybierając więc masło Shea, sięgajmy po produkt nierafinowany, poddany naturalnej obróbce. Warto swoje kroki kierować do sklepów o profilu eko i oraganic, sprowadzających swój towar bezpośrednio z krajów będących miejscem otrzymywania danego specyfiku.

Kategorie: Uroda