Jak zrobić dobrą pizzę?

Opublikowane przez Marian Dudek w dniu

Można powiedzieć, że pizza to danie uniwersalne – jadane jest niemal na całym świecie i prawie każdy ją lubi. Można ją jeść na cienkim lub grubym cieśnie, z mięsem i warzywami, jak również z dodatkiem różnorodnych sosów np. pomidorowego, czy czosnkowego.

Różnorodność pizzy

tania dobra pizza w poznaniuTo niby tylko kawałek drożdżowego ciasta, sos, ser i dodatki, ale jednak to danie które zdecydowanie podbiło serca konsumentów od Ameryki do Azji. Kiedy jesteśmy głodni to tania dobra pizza w Poznaniu to rozwiązanie idealne, szczególnie jak jest opcja dowozu. Jeśli jednak mamy nieco więcej czasu to warto przygotować smakowitą, apetyczną pizzę w domu. Jak to zrobić? Przede wszystkim trzeba mieć składniki dobre jakości. Co nam po dobrym cieście skoro szynka będzie nieświeża, a ser się nie roztopi? Zawsze trzeba inwestować w najlepsze produkty, wtedy mamy pewność, że całość będzie pyszna. Jeśli chodzi o ciasto to używa się do niego specjalnej mąki typu O, ciepłej wody, drożdży (suszonych lub świeżych), czasem dodaje się odrobinę oliwy lub oleju oraz szczyptę soli. Ciasto nie może być zbyt twarde, bo wtedy będzie się ściągać przy rozkładaniu, z kolei zbyt luźne sprawi, że pizza będzie się lepić, a po upieczeniu nie będzie dostatecznie chrupka.

pizza w dechę Ciasto po zagnieceniu musi stać minimum godzinę w ciepłym miejscu, choć mistrzowie pizzy zostawiają ją nawet na całą noc. Sos najlepiej jest zrobić ze świeżych pomidorów lub tych z puszki. Trzeba je zblendować na gładką masę i doprawić – idealna będzie bazylia, oregano, pieprz i sól. Jeśli sos jest zbyt rzadki to można g zredukować w garnku lub dosypać łyżeczkę skrobi kukurydzianej, która go zagęści, ale nie zmieni smaku. Co to sera – tradycyjnie wybiera się mozzarelle, bo ma łagodny, neutralny smak i szybko się topi. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by dodać goudy, edamskiego, czy cheddara – można je stosować solo lub zmieszane z mozzarellą. A co dać na wierzch? To zależy tylko od naszych preferencji. Dodawane są różne szynki, kiełbasy, pepperoni, ryby i owoce morza. Wegetarianie często jadają pizzę z oliwkami, pieczarkami, kukurydzą, czy rukolą (ta ostatnia dodawana jest po upieczeniu). Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.

Podsumowując, by zrobić dobrą pizzę to potrzebujemy przede wszystkim dobrze dobranych składników i wszystko przygotowywać zgodnie z przepisem, inaczej efekt nie będzie idealny. Dzięki temu uzyskamy pyszne danie, które posmakuje każdemu i na stałe zagości w naszym menu. Jeśli raz zrobimy pizzę w domu to już nie będziemy chcieli jeść tej kupionej w pizzerii na mieście!

Kategorie: Jedzenie