Krzemy orzechowe, migdałowe i inne

Opublikowane przez Zdzisław Zając w dniu

Coraz więcej osób zwraca uwagę na produkty spożywcze, które kupuje. Chce, by były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Bez dużej ilości tłuszczu i cukru, bez polepszaczy i konserwantów. Zdrowe jedzenie to zdrowa dieta, a ta wpływa korzystnie na cały nasz organizm.

Niska cena za masło

masło migdałoweWarto zatem wybierać sprawdzone produkty od dobrych dostawców, które mają nienaganny skład. Jednym z często wybieranych produktów jest masło orzechowe. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak często te masła dostępne w supermarkecie pełne są utwardzanych tłuszczy np. palmowego, jak i cukru. Nie są zdrowe. Dlatego też warto sprawdzać skład każdego masła. Pyszne masło orzechowe z orzechów laskowych, pistacjowych czy fistaszków może zawierać tylko jeden składnik – drobno zmielone orzechy. W procesie mielenia orzechy ,,puszczają” zawarty w nich tłuszcz, co sprawia, że masło jest kremowe, idealne do smarowania. Masła mogą zawierać też daktyle, kakao, drobinki kokosa, czy nawet owoców. Grunt, by w składzie nie było dodatkowego tłuszczu i cukru (ewentualnie niewielka jego ilość). Najlepszym rozwiązaniem jest robienie zakupów w sklepach ekologicznych, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych.

masło migdałoweTam można znaleźć szeroki wybór maseł o różnych smakach i w różnych wariantach. Przykładowo, masło z orzechów ziemnych może być idealnie gładkie, z kawałkami orzechów (typ crunchy), jak i z dodatkami, takimi jak rodzynki, kawa, czy wanilia. Warto rozróżnić też masło orzechowe od kremu orzechowego. Ten drugi jest zwykle słodszy i zawiera więcej składników. Może to być krem orzechowo-czekoladowy, orzechowo-waniliowy, czy orzechowo-owocowy. Te produkty też cieszą się ogromnym powodzeniem, ponieważ idealnie sprawdzają się do smarowania chleba. Masło migdałowe w korzystnej cenie także można kupić przez internet. Nie jest ono tak popularne jak masło fistaszkowe, jednak jest bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Świetnie sprawdzi się do wielu ciast i deserów, czy jako dodatek do racuchów i naleśników. Najdroższe i najrzadziej spotykane jest zdecydowanie masło pistacjowe. To bardzo drogie orzechy, więc i kremy z niej zrobione są kosztowne. Mogą kosztować nawet 30 złotych za mały słoiczek. Podsumowując, w sklepach można znaleźć wiele smacznych i zdrowych maseł i kremów na bazie orzechów różnego typu.

Masła migdałowe, fistaszkowe, czy laskowe można jeść codziennie, dodawać do kanapek, ciast, czy naleśników. Dobre masło powinno zawierać jak najmniej dodatków i być wolne od barwników i dodatków zapachowych.