Nowe odmiany borówek

Opublikowane przez Marek Dzięcioł w dniu

Branża borówkowa w Europie ma się naprawdę świetnie. Stale rośnie popyt na ten produkt, tak samo, jak wzrastają oczekiwania konsumentów. Nic więc dziwnego, że plantatorzy dysponują coraz lepszymi warunkami do uprawy. Dzięki odpowiednim nakładom finansowym, mogą oni produkować kolejne odmiany borówek, które są jeszcze wydajniejsze, dają lepsze plony i owoce wyższej jakości. Na dzień dzisiejszy funkcjonuje kilkanaście różnych programów hodowlanych, które w ciągu najbliższych lat wzbogacą asortyment owoców w nowe odmiany. Jakie do tej pory „nowe” borówki pojawiły się na rynku?

Ciekawe gatunki borówki

Krzew borówkiCoraz więcej konsumentów dostrzega konieczność dobierania właściwej żywności, która będzie zdrowa, a jej cena odpowiadała jakości. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku owoców. Jeśli któryś nie nadaje się do spożycia lub jego cena nie jest adekwatna do stanu, widać to od razu. Konfitura z borówki amerykańskiej bez cukru czy dżem wiśniowy to ulubione słodkie przysmaki wielu Polaków, więc ważne jest, aby zarówno uprawiane w naszym kraju owoce, jak i te importowane były najwyższej klasy. Jeśli chodzi o borówki, ostatnie lata upraw przyniosły nam kilka ciekawych odmian tego pysznego owocu. Jednym z nich jest „Huron”. Ten typ borówki pochodzi z północy. Jej owoce mają jasnoniebieski kolor i są jędrne. Smak jest umiarkowanie słodki. „Huron” wymaga dłuższego spoczynku w okresie zimowym. Nadaje się zarówno do samodzielnego jedzenia, jak i do przetworów. Inną ciekawą odmiana jest „Clockwork”. Tak samo, jak „Huron”, jest to odmiana północna i wymaga dłuższego zimowania. Ten typ borówek ma dość sporo cukru i intensywny smak.

Owoce„Clockwork” jest szczególnie polecany w przetwórstwie, bowiem nawet po rozmrożeniu zachowuje dobry smak i jędrność. Borówki w odmianie „Cargo” późno dojrzewają. Mają jasnoniebieski kolor, są soczyste i jędrne. Krzewy tej odmiany mają wąską koronę i wzniesiony pokrój, a owoce łatwo oderwać od szypułek. To sprawia, że borówki „Cargo” można zbierać za pomocą zbioru mechanicznego. Podobnie, jak „Clockwork”, zachowują świeżość i jędrność na dłużej i są idealnie przystosowane do mrożenia. „Last Call” to plenna odmiana, która jest szczególnie polecana na rynek świeżych owoców. Jest zdatna do upraw w klimacie kontynentalnym. Oprócz tego istnieje dużo więcej typów borówek. Odmiana „Draper” charakteryzuje się twardością, borówki „Liberty” są wyjątkowo smaczne i szybko rosną, natomiast w przypadku „Aurory” owoce późno dojrzewające mają lepszą jakość.

Jeśli szukamy odmian szczególnie odpornych na mrozy, warto zainteresować się borówkami „Bluecrop” oraz „Elliot”. Każda odmiana ma nieco inne właściwości. Wiele z nich jest za to podobnych pod względem smaku oraz jędrności. Szczególnie warto wiedzieć, które lepiej nadają się do mrożenia i przetwórstwa, a które bezpośrednio na rynek.