Pasty z oliwek i tapenada

Opublikowane przez Marian Dudek w dniu

Oliwki to owoce, które mają niebagatelne znaczenie dla historii kuchni Świata. Były wykorzystywane od wieków, nie tylko w celach kulinarnych. Stanowią szczególnie podstawę kuchni śródziemnomorskiej i prowansalskiej. Są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, a także korzystnie wpływają na pracę serca. Ale nie mniej ważne jest to, że wspaniale się komponują z innymi składnikami, przez co można z nich przygotować wiele dań.

Stół, jedzenie, oliwkiChyba najpopularniejszym daniem z oliwek jest pasta. Oliwki wyjątkowo łatwo się mieli, przez co w prosty sposób można wyrobić z nich masę. Oliwka jest także, jak wiadomo, tłustym owocem. A tłuszcze w kuchni mają niebagatelne znaczenie, ponieważ to przez nie wyjątkowo łatwo wchłaniają się wszystkie smaki. Wystarczy dodać aromatyczne zioła i składniki, takie jak czosnek czy sok z cytryny, by w komplecie z oliwkami jeszcze lepiej wysycić ich smak. Dlatego też często do past z oliwek dodaje się czosnek i zioła. Chyba najbardziej znaną pastą z oliwek jest słynna, francuska tapenada. Można ją przyrządzić zarówno z zielonych, jak i czarnych oliwek, chociaż bardziej popularna jest ta druga pasta. Przyrządzenie pasty jest wyjątkowo proste. Wystarczy połączyć ze sobą oliwę, oliwki, kapary i przyprawy, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Opcjonalnie można dodać także pastę z suszonych pomidorów bądź anchois. Tapenada jest pastą stosunkowo łatwą do przyrządzenia w domu, ale nie zawsze wszyscy wiedzą jak ją wykonać bądź mają czas na jej przyrządzenie.

oliwkiWarto więc wyruszyć do specjalnych sklepów, oferujących gotowe produkty z oliwek i zrobić sobie mały zapas. Takich sklepów jest coraz więcej, zarówno stacjonarnych, jak i w przestrzeni online. Warto jednak wybierać sklepy, oferujące produkty wysokiej jakości. Jakość oliwy i oliwek ma niebagatelne znaczenie dla smaku całej potrawy. Pasta z czarnych oliwek może stanowić samodzielną potrawę i być wykorzystywana jako pasta do pieczywa, a może także stanowić dodatek do sosów do makaronów. Z pewnością ten nieco cierpki, ale aromatyczny i intensywny aromat oliwek podkręci smak każdego dania. Istnieje także wiele innych past, których postawę stanowią oliwki. Miks składników jest dowolny. Czasem można skomponować taką pastę w oparciu o żywność, które znajdziemy we własnej kuchni – np. do pasty z oliwek można dodać jajka i przyprawy, by urozmaicić sobie śniadanie czy kolację.

Czarne oliwki warto mieć zawsze pod ręką, bo w prosty i szybki sposób można z nich przyrządzić potrawy i pasty. Można je długo przechować, a ze względu na ich właściwości przysłużą się one naszemu zdrowiu. Wystarczy parę składników, by skomponować oryginalną i smaczną pastę, taką jak np. tapenada.