Syrop malinowy – jak wykorzystać?

Opublikowane przez Marian Dudek w dniu

Słodkie i smaczne owoce, takie jak maliny, są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Są idealną przekąską, dodatkiem do deserów, można je mieszać z bitą śmietaną, czy polewać miodem. Jednak sezon na maliny trwa dosyć krótko, świeże owoce w koszyczkach widuje się na straganach tylko latem. Na szczęście z malin można robić różne przetwory, takie jak dżemy, czy soki. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na syropy.

Do czego sprawdzi się syrop malinowy w kuchni?

butelka z syropemSyrop jest z natury bardzo gęsty i ma intensywny smak. Można go stosować zarówno prosto z butelki jak i rozcieńczać np. z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Syrop malinowy w hurcie czy detalu można kupić bez problemu. To bez dwóch zdań jeden z najpopularniejszych napojów, obok syropu truskawkowego, czy wiśniowego. Zwykle można go kupić w butelkach o pojemności pół litra, choć są i większe lub mniejsze opakowania. Jak wykorzystać syrop malinowy w kuchni? Na pewno będzie idealny do napojów. Starczy nalać nieco syropu na dno szklanki, zalać wodą i już otrzymujemy smaczny, owocowy napój. Syrop można dodać do herbaty, koktajli owocowych, a nawet do piwa. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

syropTrzeba mieć jednak na względzie, że syrop ma intensywny smak, więć nie powinno dawać się go zbyt wiele – wtedy napój będzie niesmaczny. Gęsty syrop będzie wspaniałym dodatkiem do deserów. Zamiast sosu czekoladowego czy toffi można polać nim zimne lody, gofry, czy bitą śmietanę z owocami. Dzieci na pewno chętnie zjedzą malinowego naleśnika czy smażonego placuszka drożdżowego. W przedszkolach natomiast popularne jest dodawanie syropu malinowego do kaszki mannej na mleku. Sama kaszka jest dosyć mdła i nie zawsze smakuje najmłodszym. Sam syrop będzie zbyt słodki i też niezjadły. Natomiast ich połączenie będzie idealne – kaszka zyska nowy wymiar, a syrop nie będzie dominował w daniu. Dodatek syropu może się sprawdzić wtedy kiedy maluch nie chce zjeść twarogu, naturalnego jogurtu, czy innego nabiału. Jeśli poleje się je delikatnie słodkim sosem to produkt stanie się o wiele smaczniejszy i bardziej ,,przystępny” dla dziecka-niejadka.

Jak widać, jest wiele sposobów na używanie syropu z malin w kuchni. Rozgrzewająca herbata na jesienne wieczory, owocowa polewa dla lodów waniliowych, czy słodki dodatek do kaszki mannej – syrop malinowy zawsze idealnie się sprawdzi. Warto w niego zainwestować, szczególnie że jego cena nie jest wysoka, a jedna butelka starcza na bardzo długo – wystarczy mała ilość tego słodkiego napoju by wzbogacić smak dania.