Technika powstawania naturalnych soków owocowych

Opublikowane przez Marian Dudek w dniu

Soki tłoczone szybko zyskały popularność w wielu polskich domach. Jest to w dużej mierze zasługa ich intensywnie owocowego smaku, choć spora część konsumentów kieruje się również aspektem zdrowotnym. Naturalne soki są bogate w witaminy i nie zawierają dodatkowego cukru prostego (sacharozy). Dzięki naturalnej konserwacji poprzez pasteryzację do soków tłoczonych nie trzeba dodawać żadnych sztucznych konserwantów, które w składach oznacza się literą „E”.

Jak powstają naturalne soki?

Na czym polega tłoczenie na zimno? Proces powstawania soków tłoczonych na zimno jest z całą pewnością bardziej skomplikowany i czasochłonny, niż sztucznie konserwowanych napoi owocowych, w których trudno doszukać się większych wartości odżywczych. Technologia tłoczenia na zimno wykorzystuje świeże owoce, najpierw starannie selekcjonowane, następnie myte i krojone, które wyciska się przez prasę przekładkową, a finalnie poddaje procesowi pasteryzacji. Pasteryzacja polega na powolnym podgrzewaniu soku, aby zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych przy jednoczesnym zachowaniu smaku oraz nieobniżaniu jego wartości odżywczych. Naturalne pasteryzowanie soków przedłuża ich datę ważności do 12 miesięcy, jednocześnie nie wprowadza do ich składu wody, cukru ani żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji. Dobre soki owocowe naturalne zachowują doskonały smak i słodycz, a ich cechą charakterystyczną jest mętność oraz osad, który zbiera się na dnie butelki.

Ekologiczny napój może stanowić alternatywę dla słodkiej przekąski, ponadto dostarcza tyle samo wartości odżywczych, co zjedzenie owocu. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) najlepiej spożywać około 400 g owoców i warzyw, aby utrzymać dobrą kondycję zdrowotną. Tłoczone na zimno soki mogą zatem stanowić doskonałe uzupełnienie codziennej diety, ale to nie oznacza, że cukier pochodzący z nich można spożywać w nieograniczonych ilościach. Najlepiej nie przekraczać sugerowanej przez WHO wartości oraz zwracać uwagę na tabele wartości odżywczych, które producenci umieszczają na etykietach produktów. Najpopularniejszym słodkim napojem jest niewątpliwie ten z jabłek, który uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Warto sięgnąć po sok z tłoczonych owoców, bo jest to gwarancja smaku i jakości, bez dodatkowych składników czy substancji. Do produkcji tego typu przetworów wykorzystuje się także gruszki, maliny, czarne porzeczki, wiśnie, truskawki i aronię. Do owoców można dodać również warzywa, np. marchewki, buraki, selery czy pietruszki, które jeszcze bardziej wzbogacają ich smak i zwiększają obecność wartości odżywczych.

Po naturalne soki owocowe zapraszamy na www.rembowscy.pl.