Zdrowe ozonowanie owoców i warzyw w domu

Opublikowane przez Marian Dudek w dniu

Wysokie temperatury latem sprawiają, że świeże i niezakonserwowane produkty szybko się psują. Aby temu zapobiec, warto zaopatrzyć się na przykład w domowy ozonator, który nie tylko skuteczne oczyści owoce, warzywa i mięso ze szkodzących zdrowiu mikroorganizmów, ale także znacząco przedłuży ich świeżość, co sprawdzi się zwłaszcza w trakcie upałów. Dzięki trójcząsteczkowemu ozonowi z powierzchni żywności usuwane są także pestycydy i pozostałości po opryskach. Ozonować można także inne produkty spożywcze, co znajduje zastosowanie w punktach gastronomicznych.

Skutki ozonowania warzyw i owoców?

ozonowane warzywaWiele osób zastanawia się, w jaki sposób skutecznie pozbawić żywność patogenów, wirusów i grzybów bez utraty ich walorów smakowych i odżywczych. Odpowiedzią może być nowoczesne urządzenie zwane generatorem ozonu. Wykorzystuje ono bakteriobójcze i wyjaławiające działania trójcząsteczkowego tlenu. Przy jego użyciu można odkazić bowiem nie tylko klimatyzację i pomieszczenia o przeznaczeniu medycznym, ale także żywność. Właśnie dlatego takie urządzenia cieszą się coraz większą popularnością w branży gastronomicznej oraz przemyśle i transporcie spożywczym.Możliwe jest także szybkie i skuteczne ozonowanie owoców i warzyw w domu. Wystarczy do tego kompaktowych rozmiarów sprzęt, który doskonale oczyści także mięso, ryby i inne produkty przeznaczone do spożycia.

ozonowane warzywaMa to szczególne znacznie zwłaszcza w przypadku jedzenia podawanego dzieciom. Niebezpieczne związki mogłyby zaszkodzić delikatnemu układowi trawiennemu malca. Zakup ozonatora jest więc często polecany przez środowiska pediatryczne rodzicom, których dzieci cierpią z powodu rozmaitych alergii. Ozon oczyszcza bowiem żywność ze znajdujących się na niej alergenów oraz niebezpiecznych zwłaszcza dla układu oddechowego pleśni. Proces ozonowania jest niezwykle prosty. Porcję owoców, warzyw lub mięsa wystarczy zamoczyć w misce z wodą. Generator ozonu podpinany jest natomiast przy pomocy specjalnej rurki do dyfuzora i również umieszczany w wodzie. Ozonator pozostaje w tym czasie włączony maksymalnie do trzydziestu minut. Po upływie tego czasu żywność można już wyjąć z wody i cieszyć się jej doskonałym smakiem.

Dezynfekowanie owoców i warzyw ma na celu głównie ich ochronę przed szkodliwym działaniem mikroorganizmów, a ozonowanie jest obecnie jedną z najzdrowszych metod ich oczyszczania, ponieważ nie zaburza biomu i nie pozostawia po sobie szkodliwych produktów ubocznych. Jest to również bezpieczna metoda dezynfekcji dla samych pracowników zakładów przemysłu spożywczego — eliminuje bowiem potrzebę zastosowania środków chemicznych. Nie pozostawia też przykrego zapachu, co ma miejsce np. w przypadku czyszczenia żywności chlorowaną wodą.