Żytni kwas chlebowy – zdrowo gasi pragnienie

Opublikowane przez Marian Dudek w dniu

Ludzie w dzisiejszych czasach lubią wracać do natury i korzystać z jej dobrodziejstw. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się ekologiczne produkty żywieniowe. Jakie są możliwości wykorzystania naturalnych składników w przygotowaniu ciekawych napojów? Żytni kwas chlebowy to propozycja, która doskonale gasi pragnienie.

Kwas chlebowy — co to jest?

napojMożna poszukać ofert zakupu gotowego napoju lub przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu. Kwas chlebowy jest wytwarzany w procesie alkoholowej fermentacji chleba, zazwyczaj żytniego. Zawartość alkoholu jest na tyle niska, że klasyfikowany jest jako napój bezalkoholowy. Jednak ze względu na jego obecność, z picia kwasu powinny zrezygnować kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci. Nie jest polecany także osobom, które borykają się z marskością wątroby, czy wrzodami żołądka. Poza chlebem, podstawą jego przygotowania są też drożdże, cukier i woda. Kwas chlebowy ma piękny bursztynowy kolor. Jego smak to gównie nuty słodko-kwaśne, ale wyczuwalna jest też przyjemna goryczka. Najlepiej smakuje schłodzony i w takiej formie najskuteczniej gasi pragnienie. Kwas cieszy się dużą popularnością na wschodzie – w Ukrainie i Rosji jest napojem narodowym. Niedrogi żytni kwas chlebowy dostępny jest w sklepach i hurtowniach. Dzięki zastosowaniu przy jego produkcji specjalnych technologii i pasteryzacji przydatność do spożycia może wynosić nawet kilka miesięcy. Taką długą przydatność trudno jest osiągać w warunkach domowych.

zimne napojeAby kwas chlebowy był wartościowy jego skład musi być naturalny. Przed zakupem należy więc zapoznać się z informacjami na etykiecie. Przygotowanie kwasu chlebowego samodzielnie także jest możliwe. Potrzebne są grzanki z chleba żytniego lub razowego, woda, cukier. By wzbogacić smak napoju można dodać suszone owoce – np. rodzynki, śliwki lub żurawinę. Dobry kwas chlebowy zakupiony w sklepie lub przygotowany we własnej kuchni ma nie tylko walory smakowe, ale też prozdrowotne. Jest świetnym sposobem na nawodnienie organizmu. Zawiera pałeczki kwasu mlekowego, jest więc też probiotykiem. Może pomóc w odbudowie flory bakteryjnej i wpłynąć na poprawę przemiany materii. Łagodzi dolegliwości związane ze wzdęciami. Jest bogaty w witaminy z grupy B, E oraz C.

Dobrej jakości kwas chlebowy jest dokonałabym, zdrowym zamiennikiem słodkich napojów gazowanych. Zastąpienie niezdrowych trunków naturalnym kwasem może być pierwszym krokiem w wprowadzaniu zdrowych nawyków do życia codziennego. Jest świetną opcją do gaszenia pragnienia, gdy w upalne dni z nieba leje się żar.